Vintage thinks & things

O μικρός πρίγκιπας

admin in Διάφορα

Σήμερα το verycoco είναι πολύ χαρούμενο! Φιλοξενεί τον πρώτο του φίλο. Ο Δημήτρης  δεν φτιάχνει κατασκευές, φτιάχνει όμως ιστορίες  και δικές του λέξεις. Με αφορμή την τελευταία παράγραφο του βιβλίου«Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Antoine de Saint Exupery ο Δημήτρης στέλνει ένα γράμμα στον συγγραφέα…

Τελευταία παράγραφος του Antoine de Saint Exupery,

στο βιβλίο του «Ο Μικρός Πρίγκιπας»

«Αυτό είναι, για μένα, το πιο όμορφο και το πιο θλιβερό τοπίο του κόσμου. Είναι το ίδιο με το τοπίο της προηγούμενης σελίδας, όμως το σχεδίασα ακόμη μια φορά για να σας το δείξω καλύτερα. Σ’ αυτό εδώ το μέρος εμφανίστηκε ο μικρός πρίγκιπας, κι ύστερα χάθηκε. Κοιτάξτε όσο μπορείτε πιο προσεχτικά τούτο το τοπίο, έτσι ώστε να ‘σαστε σίγουροι πως θα το αναγνωρίσετε αν κάποια μέρα ταξιδέψετε στην Αφρική, μέσα στην έρημο. Και αν τύχει να περάσετε από ‘κει, πολύ παρακαλώ σας, μη βιαστείτε, περιμένετε λίγο, ακριβώς κάτω απ’ τ’ αστέρι! Αν τότε ένα παιδί έρθει κοντά σας, αν γελάει, αν έχει κατάξανθα χρυσά μαλλιά, αν δεν απαντάει όταν του κάνετε ερωτήσεις, θα μαντέψετε με σιγουριά ποιος είναι. Τότε φανείτε ευγενικοί! Μην μ’ αφήσετε στην τόση μου θλίψη: γράψτε μου γρήγορα πως ξαναγύρισε … »

Επιστολή προς Κύριο Aντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Αγαπητέ Κύριε Εξυπερύ,

Έχοντας διαβάσει ένα από τα βιβλία σας, ξέρετε.. εκείνο το μικρό, λευκό βιβλιαράκι με το «έναστρο» λεπτό εξώφυλλο, παίρνω το θάρρος να σας στείλω αυτήν την επιστολή. Δυστυχώς θα πρέπει εξαρχής να σας ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω τον μικρό σας ήρωα και φίλο, εκείνο το μικρό αγόρι με τα ξανθά, σγουρά μαλλιά, το αγόρι που εδώ και χρόνια εσείς.. επίμονα αναζητείτε.

Βέβαια οι δικές μου έρευνες δεν έχουν επικεντρωθεί τόσο στα έρημα εδάφη της Αφρικής, όσο στις απέραντες γειτονιές του έναστρου ουρανού! Πραγματικά, θέλω να με πιστέψετε! Χτενίζω καθημερινά τον ουρανό με το μεταλλικό μου τηλεσκόπιο, δίχως όμως να διακρίνω πουθενά, εκείνη την παιδική, «πριγκιπική» του σιλουέτα.

Παρόλα αυτά έκρινα σκόπιμο να σας γράψω λόγω ενός πολύ ιδιαίτερου ευρήματος, στη χθεσινοβραδινή μου, επουράνια παρατήρηση. Εκεί που λέτε όπως κοιτούσα αμέριμνος, μέσα από το φακό του τηλεσκοπίου μου, μεγέθυνα άθελα μου την εικόνα, σκοπεύοντας στο άπειρο. Και ενώ λοιπόν περίμενα ότι θα συναντήσω μια μαύρη, θεοσκότεινη εικόνα, αντί αυτής αντίκρισα κάτι.. που δεν περίμενα με τίποτα να αντικρίσω!! 

Ήταν ένας πλανήτης, ένας πλανήτης περίεργος, ένας πλανήτης διαφορετικός από τους άλλους. Το σχήμα του έμοιαζε με αυτό του βερύcocou, κάτι που φανέρωνε ότι η προέλευση του δεν ήταν από το δικό μας διάστημα. Μα και τότε.. από που θα μπορούσε να κρατά η σκούφια του.. ;

Τελικά η απάντηση δεν καθυστέρησε να παρουσιαστεί μπροστά στα μάτια μου. Ήδη στην σελίδα 612, του τόμου Β, της αστροφυσικής μου εγκυκλοπαίδειας, περιγράφονταν με κάθε λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά του ιδιαίτερου αυτού πλανήτη. Όντως, δεν ήταν ένα κομμάτι του δικού μας διαστήματος, αλλά αποτελούσε από μόνο του ένα αυτόνομο diyαστημα, το ανεξάρτητο diyάστημα της cocόσφαιρας!

Φαντάζομαι ότι γνωρίζετε για την cocόσφαιρα.. σωστά; Μα και βέβαια γνωρίζετε.. αφού σαν παράτολμος πιλότος στο παρελθόν, δεν ήταν λίγες οι φορές που ξεπεράσατε κατά πολύ τα όρια της ατμόσφαιρας, ανοίγοντας τα φτερά σας στην αγκαλιά της cocόσφαιρας. Ναι! Καλά θυμάστε!! Είναι εκείνη η περιοχή του σύμπαντος, όπου οι μετρήσεις των αποστάσεων δεν γίνονται με την κλασσική μονάδα μέτρησης του ποδιού, αλλά με τη μονάδα μέτρησης ποδιού σπασμένης καρέκλας! Ααα! Μην με ρωτήσετε το γιατί!! Αυτό.. ούτε και εγώ το ξέρω..

Αυτό πάντως για το οποίο είμαι βέβαιος, είναι η μεγάλη ιδιαιτερότητα του ενός και μοναδικού, πλανήτη της cocόσφαιρας. Είναι ένας πλανήτης όπου συγκεντρώνονταν όλοι οι πεσόντες αστερισμοί, οι οποίοι και θεωρούνται διαστημικά σκουπίδια, για τους περισσότερους από εμάς. Μόνο που στον πλανήτη αυτό έχουν φαίνεται διαφορετική άποψη και έτσι όχι μόνο συλλέγουν τα πεσόντα αστέρια του ουρανού, αλλά φροντίζουν να τα χρησιμοποιούν και ως πρώτη ύλη για κάθε ευφάνταστη, νέα δημιουργία τους.

Και θα με ρωτήσετε εσείς τώρα! Μα καλά!! Τι σχέση έχουν όλες αυτές οι πληροφορίες με μένα και τον χαμένο φίλο μου; Εντάξει.. δεν θα σας κρατήσω άλλο σε αγωνία.. Μεγεθύνοντας λοιπόν ακόμα περισσότερο την εικόνα του τηλεσκοπίου μου, διαπίστωσα ότι σπόροι μπαομπάμπ έχουν μεταφυτευτεί στους κρατήρες του βερυcocoπλανήτη! Ναι καλά διαβάσετε.. σπόροι μπαομπάμπ που προσπαθούν νυχθημερόν να ξεπετάξουν τους βλαστούς τους και να κυριεύσουν ολόκληρο τον αστεροειδή, που όμως κάποιος φαίνεται να παρεμποδίζει την ανάπτυξη, ξεριζώνοντας τα κάθε πρωί!! Και αν δεν σας έχει πέσει ακόμα η επιστολή από τα χέρια, που είμαι σίγουρος ότι σας έχει πέσει από την ένταση της στιγμής, επιτρέψτε μου να σας θυμίσω εγώ ο ίδιος για το τι εσείς είχατε γράψει, για αυτά τα κακά και επικίνδυνα φυτά!

«Αν τύχει να ‘ναι κάποιο βλασταράκι ραδικιού ή τριανταφυλλιάς μπορεί κανείς να το αφήσει να ξεπεταχτεί όπως εκείνο θέλει. Ωστόσο, αν πρόκειται για κανένα κακό φυτό, αμέσως μόλις το αναγνωρίσεις, πρέπει να το ξεριζώσεις. Όμως, πάνω στον πλανήτη του μικρού πρίγκιπα βρίσκονταν σπόροι τρομεροί … αυτοί ήταν οι σπόροι του μπαομπάμπ. Το έδαφος του μικρού πλανήτη ήταν γεμάτο. Ένα μπαομπάμπ, λοιπόν, σαν αργήσεις το ξεριζώσεις, ποτέ πια δεν θα τα καταφέρεις να το ξεφορτωθείς. Σκεπάζει ολόκληρο τον πλανήτη. Τον τρυπάει με τις ρίζες του. Κι αν ο πλανήτης είναι πολύ μικρός και τα μπαομπάμπ πάρα πολλά, θα τιναχτεί σε χίλια κομμάτια.»

Λοιπόν; Τι λέτε; Σκέφτεστε αυτό που σκέφτομαι; Μήπως ο μικρός σας φίλος έχει επισκεφτεί προσωρινά τον βερυcocoπλανήτη, αναλαμβάνοντας την περιποίηση και τη φροντίδα του αστεροειδή; Τι να σας πω! Δεν ξέρω.. Με το που διαπίστωσα την ύπαρξη των φυτεμένων σπόρων, απλά.. σκέφτηκα αμέσως να σας γράψω!! Να, δείτε και εσείς τις εικόνες από το φακό του τηλεσκοπίου μου..

Ειλικρινά Κύριε Εξυπερύ! Θα ήμουν ο πιο χαρούμενος άνθρωπος του σύμπαντος, συμπεριλαμβανομένου τόσο του διαστήματος, όσο και του diyαστήματος, αν μάθαινα κάποια στιγμή ότι σας βοήθησα να βρείτε τον μικρό, καλό σας φίλο.. Αν συμβεί κάτι τέτοιο παρακαλώ ενημερώστε με.. Αν πάλι δεν τα έχω καταφέρει, σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω να αναζητώ τα ίχνη του, στα απέραντα του έναστρου ουρανού.

Με εκτίμηση και σεβασμό,

Ένας νεαρός αναγνώστης των έργων σας..

Αυτή ήταν το γράμμα του Δημήτρη που δεν φτιάχνει κατασκευές αλλά ιστορίες και λέξεις… ελπίζω να σας άρεσε!!!

Αν τύχει και βρείτε σπόρους μπαομπάμπ ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

  • μουλιάστε τους σπόρους σε βραστό νερό για 24 – 48 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του
  • αφαιρέστε το κέλυφος για να εμφανιστεί ο σπόρος
  • φυτέψτε το σε βάθος 3-5εκ
  • ποτίστε κάθε 2 μέρες
  • φυτρώνει σε 10 -30 μέρες και μετά θέλει μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα

Ο βερυcocoπλανήτης είναι αρκετά μεγάλος οπότε δεν φοβόμαστε ότι τα μπαομπάμπ θα τον ανατινάξουν, περιμένουμε με αγωνία να μεγαλώσουν και αν εμφανιστεί ο Μικρός Πρίγκιπας  θα ειδοποιήσουμε τον Δημήτρη να ενημερώσει τον συγγραφέα…

Ευχαριστούμε Δημήτρη πάραααααα πολύ και ευχόμαστε σύντομα να δούμε τα βιβλία σου στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων!!!

 

Coco

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

2 ResponsesLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>