Vintage thinks & things

O χαρταετός

admin in Διάφορα

Ψάχνοντας ιδέες για να φτιάξω έναν χαρταετό για την Καθαρά Δευτέρα, συνειδητοποίησα ότι δεν ξέρω γιατί πετάμε χαρταετό. Από πού προήλθε αυτό το έθιμο, ποια είναι η ιστορία του?  Έτσι σκέφτηκα εκτός από τον τρόπο που φτιάχνεται ένας χαρταετός να γράψω λίγες πληροφορίες.

Ο χαρταετός λοιπόν πρωτοεμφανίστηκε το 1000 π.Χ  στην Κίνα και ήταν φτιαγμένος από μετάξι και καλάμια μπαμπού. Από εκεί διαδόθηκε στην Μαλαισία, Κορέα, Ινδονησία και Ιαπωνία. Υπήρχε η πεποίθηση σε όλους αυτούς τους λαούς ότι ο χαρταετός έδιωχνε τα κακά πνεύματα, σε θρησκευτικές εκδηλώσεις έδεναν χαρτάκια στην ουρά του και τους έστελναν προς τον ουρανό για να εισακουστούν οι προσευχές τους. Στην Κίνα χρησιμοποιήθηκε και για στρατιωτικούς σκοπούς, κατασκευάζονταν τεράστιοι αετοί που σήκωναν στρατιώτες για να παρατηρούν τα αντίπαλα στρατόπεδα.

Από απεικονίσεις  αγγείων μαθαίνουμε ότι στην Ελλάδα υπήρχε ο χαρταετός από  τον  4ο αιώνα π.Χ .  Ο φιλόσοφος Αρχύτας τον χρησιμοποίησε στα πειράματά του για να φτιάξει μια μηχανή που πετάει.

Στην Ευρώπη ο χαρταετός κάνει την εμφάνισή το 1400 μ.Χ. από Ευρωπαίους εξερευνητές που επέστρεψαν από την Ασία.

 • Το 1752 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος διαπίστωσε με τεχνητό αετό τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και του κεραυνού και κατασκεύασε το αλεξικέραυνο.
 • Το 1799 ο σερ George Cayley προσπάθησε να κατασκευάσει μια μηχανή που θα είναι ικανή να μεταφέρει ανθρώπους στον αέρα.
 • Το 1833 ένας Βρετανός  μετεωρολόγος, χρησιμοποίησε τους χαρταετούς για να ανυψώνει ανεμόμετρα και να καταγράφει τις ταχύτητες των ανέμων στα διάφορα υψόμετρα.
 • Το 1887 ο Archibald ξεκίνησε να τραβάει αεροφωτογραφίες με την χρήση χαρταετών. Τη χρήση των χαρταετών στην αεροφωτογράφηση την συναντάμε μέχρι σήμερα γιατί είναι μια φτηνή μέθοδος φωτογράφησης καιρικών φαινομένων και τοποθεσιών.
 • Κατά την διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων οι χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν σαν συσκευές παρατήρησης.
 • Τον 19ο αιώνα οι αδερφοί Ράιτ εκτελούσαν πειράματα με χαρταετό προκειμένου να βρεθεί η ιδανική πτητική μηχανή
 • Το 1950 ο Francis Rogallo δημιούργησε έναν  ευέλικτο χαρταετό γνωστό ως το «φτερό του Rogallo», που είναι η βάση κατασκευής για ανεμόπτερα, ή υπέρ-ελαφρά αεροσκάφη.

Στις μέρες μας η παράδοση θέλει να πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα. Μάλλον σχετίζεται με την έναρξη της Σαρακοστής  και συμβολίζει την πνευματική και σωματική κάθαρση.

Φέτος αποφασίσαμε να μην αγοράσουμε αλλά να φτιάξουμε μόνοι μας. Η διαδικασία αυτή μας γύρισε στα παιδικά μας χρόνια, τότε που δεν ξέραμε τι θα πει υπερβολικός καταναλωτισμός και η χαρά κρυβόταν στα πιο μικρά πράγματα…

όλες οι μεγάλες εφευρέσεις ξεκινούν με προσχέδια…

πήγαμε μια βόλτα στον κάμπο να βρούμε καλάμια για τον σκελετό…

φτιάξαμε τον σκελετό σύμφωνα με τις οδηγίες της παρακάτω φωτογραφίας

ο παππούς τσέκαρε αν ήταν σωστός ο σκελετός

βάλαμε μια σακούλα απορριμάτων κάτω από τον σκελετό

κόψαμε το υλικό που περίσσευε και κολλήσαμε τις άκρες περιμετρικά

μία αστραφτερή λεπτομέρεια προστέθηκε στο χερούλι

ουρά από παλιά περιοδικά, φιογκάκια και το αγαπημένο πουά του verycoco…

και έτοιμος να πετάξει!!!

έγινε και η δοκιμαστική πτήση και ναι πετάει!!!

Ας ελπίσουμε να έχει αέρα και την Καθαρά Δευτέρα!

Για παν ενδεχόμενο θα πάρω μαζί μου και τον περσινό χαρταετό για ρεζέρβα…

 

Coco

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

7 Responses

 • maria says:

  Teleio!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • ANNIΩ says:

  Τέλειοοοοοο! Φοβερές οδηγίες και στυλάτο αποτέλεσμα!! Και του χρόνου!!

 • MaRouLi says:

  Σας παρακολουθώ απ’την αρχή κ πεθαίνω με τα σχόλια κυρίως. Αλλά πραγματικά.. ο παππούς ΔΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΝ υπάρχει!!!!! χαχαχαχαχα!!!!
  Μου φτιάχνετε τη μέρα!!!
  (Μπράβο!! Το site χωρίς υπερβολή.. ΥΠΕΡΤΕΛΕΙΟ!!!!)

  • coco says:

   Σ΄ευχαριστούμε πολύ!!! Ο παππούς είναι 90 παρά και στα νιάτα του έφτιαχνε χαρταετούς για να κάνει φλερτ. Όποιος είχε κατασκευάσει το πιο γερό και πετυχημένο χαρταετό κέρδιζε τις εντυπώσεις από τα κορίτσια. Επίσης εκείνη την εποχή δεν είχαν κόλλα και έφτιαχναν με αλεύρι και νερό αλευρόκολλα.

 • Thanks for making me to acquire new concepts about pc’s. I also contain the belief that certain of the best ways to help keep your notebook in prime condition is to use a hard plastic case, or shell, that suits over the top of your computer. A lot of these protective gear are usually model unique since they are manufactured to fit perfectly within the natural covering. You can buy all of them directly from the seller, or through third party sources if they are for your laptop, however only a few laptop may have a cover on the market. Yet again, thanks for your guidelines.

 • Τεεεεεεεεεελειος ο χαρταετός κι έχει και το γκλάμουρ του (στρας στο χερούλι) … Καλή καθαρή Δευτέρα σας εύχομαι :)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>